Home » Blog » Blijf dichterbij jezelf door je kernwaarden te bepalen
Wat-zijn-jouw-kernwaarden

Blijf dichterbij jezelf door je kernwaarden te bepalen

door | 2 jul, 2019 | Bewustwording

Iedereen heeft bepaalde principes, waarden, zaken die je in het leven echt belangrijk vindt. Zodat je ergens voluit ja of juist nee tegen kunt zeggen. Maar we zijn ons vaak niet echt bewust van onze concrete kernwaarden. Ook kom ik de kernwaarden, of misschien wel het gebrek eraan, regelmatig tegen in mijn massagepraktijk. Mensen zijn zo ver van zichzelf, van hun kern, af komen te staan dat ik de vraag “wie ben ik eigenlijk?” regelmatig voorbij zie komen. In deze blog neem ik je mee hoe ik achter mijn kernwaarden ben gekomen en hoe deze helpend zijn in mijn dagelijks leven.

Persoonlijke ontwikkeling is iets wat ik de laatste jaren steeds belangrijker ben gaan vinden. De vragen “waarom doe ik wat ik doe? En maakt het me blij en krijg ik er energie van?” kwamen steeds vaker bij me naar boven. Als ik ergens te lang in bleef hangen, wat uiteindelijk niet goed bleek voor mij, dan werd dit voor mij een energielek. Ik werd moe, had hier en daar fysieke pijntjes en kreeg meer last van negatieve gedachten, met bijbehorende negatieve emoties en negatief, soms zelfs zelfdestructief gedrag. Dit heeft me meer dan eens naar een donkere, depressieve periode gebracht. Hoe kon dat nou toch steeds gebeuren?

Zelfonderzoek

Na een heel diep dal, waar ik echt nooit meer in terecht wil komen, nam ik ineens het besluit “Ik ben de enige die verantwoordelijk is voor mijn eigen leven, mijn eigen geluk. Dus ga ik die verantwoordelijkheid ook nemen.” Alleen de vraag bleef een beetje “Hoe dan?”. Dus ben ik allerlei boeken gaan lezen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, ben ik met verschillende mensen gaan praten, heb ik de nodige therapieën gevolgd en ging en ga ik nog steeds wel eens naar inspirerende events.

Ik zou er ontzettend veel over kunnen schrijven wat al deze dingen voor mij betekend hebben en nog steeds doen. Misschien doe ik dat ook nog wel ☺ Maar in deze blog staan de kernwaarden centraal.

Kernwaarden

In veel bekende zelfleiderschapsboeken komen ze naar voren: de kernwaarden. Ze helpen je bij het maken van keuzes, het stellen van doelen en daarmee eigenlijk de totale inrichting van je leven. Is iets niet in lijn met je kernwaarden, dan gaat dit op korte of in ieder geval lange termijn wringen. Hier kun je echt last van krijgen. Bijvoorbeeld in je werk, je relaties, je gezondheid of de manier waarop je bijvoorbeeld met geld om gaat.

Met een coach

Nu ben ik hier al langere tijd mee bezig, maar het werd nooit echt concreet of ik hield het niet zo goed vol. Dat is soms het lastige van boeken, je leest het en soms maak je ook daadwerkelijk een opdracht en ervaar je even een Eureka moment. Maar niet veel later verval je in oud gedrag. Althans dat gebeurt bij mij nog wel eens. Hoe is dat voor jou?

Wat ik heb gemerkt is dat wanneer je echt in contact bent met iemand die je bijstaat, je een spiegel voorhoudt, je goede vragen stelt en die je met enige regelmaat ziet, dat dat echt helpend is om dingen te veranderen.

Zo heb ik laatst een coachingsdag gehad dat in teken stond van mijn DNA. Dat staat in deze training voor Doe Niet Anders. En hierbij ging ik onder andere op zoek naar mijn kernwaarden.

Een pauze inlassen 

Er werd verteld dat we de hele dag door keuzes maken, ook al denken we zelfs dat we ergens helemaal geen in keuze hebben. Ook dan is dat een keuze die we maken om op die manier te denken. Soms maken we bewuste keuzes, maar heel vaak helemaal niet. Wat helpend kan zijn, is om een pauze in te lassen in plaats van meteen ergens ja of nee op te zeggen.

Even een moment van bezinning. Wat gebeurt er als ik hier ja of nee op zeg? Strookt het met mijn kernwaarden? Of probeer ik de ander alleen maar te pleasen? Wil ik vooral geen conflict? Wil ik dat de ander mij aardig vindt? Ben ik ergens voor aan het vluchten? En als je alles even hebt afgewogen en dan een keuze maakt, welke dat ook is, is het in ieder geval een bewuste keuze geweest.

Controlebriefje

Na verschillende oefeningen kwamen tijdens deze coachingsdag mijn volgende vijf kernwaarden naar voren:

– Vrijheid

– Liefde

– Gelijkwaardigheid

– Zingeving

– Vitaliteit

En eigenlijk vormen deze waarden een soort van controlebriefje die ik er even bij kan houden als ik voor een keuze sta. En ik merk dat ik mezelf gelukkiger en zelfverzekerder voel als ik dichterbij mijn kernwaarden blijf en daarmee dichter bij mezelf.

Kernwaarden helpen concreet

Bijvoorbeeld op momenten waarbij het eigenlijk heel erg wenselijk zou zijn om een pauze in te lassen. Als ik eventjes niet zo lekker in mijn vel zit (vaak wil ik dan juist iets niet voelen en wil ik ervoor vluchten) dan ben bijvoorbeeld heel erg geneigd om naar de voorraadkast te lopen en alles wat maar zoet of hartig is (ha, dat maakt eigenlijk niet uit) in mijn mond te proppen.

Pas als de zak dan leeg is en mijn buik veel te vol, dan komt de spijt en ben ik vaak ook niet heel erg aardig voor mezelf. Ik zeg wel eens “wees mild voor jezelf” tegen mensen die de lat heel erg hoog hebben liggen voor zichzelf en daardoor altijd maar bezig zijn om het hoogst haalbare te halen (wat zelden lukt) en zich o.a. daardoor moeilijk kunnen ontspannen. Ook ik vind dit in bepaalde situaties erg moeilijk.

Vitaliteit, Liefde en Vrijheid

Maar nu probeer ik dat anders te doen en het gaat steeds iets beter. Ik probeer die pauze in te lassen als ik bijvoorbeeld de drang voel om weer naar de voorraadkast te lopen. Dan loop ik mijn lijstje af.

Dan zie ik zie de kernwaarde vitaliteit. Ik wil graag gezond zijn en goed in mijn energie zitten, zodat ik de dingen kan doen die ik graag wil doen. Vanuit de kernwaarde liefde, en in dit geval die voor mezelf, wil ik goed voor mezelf zorgen. En dan zie ik de kernwaarde vrijheid; ik wil geen slaaf zijn van mijn eigen mind, die voor het korte termijn gewin gaat, wilt genieten van dat fijne gevoel van het zoet en wilt vluchten voor nare gevoelens.

Nee, ik wil steeds meer bewust zijn van wat er in mij leeft en dat dan ook maar toe te laten. Dit komt dan weer uit de Tantra filosofie: Tantra is eigenlijk een groot ‘ja’ naar alles wat het leven geeft, met bewustzijn en aanwezigheid. Dit betekent niet dat je er iets mee moet doen of dat het juist wel of niet fijn mag zijn of wat dan ook, maar het is wat het is. Probeer ermee te zijn… te accepteren, te doorvoelen…dan kan er weer ruimte ontstaan…

Gelijkwaardigheid

Verder ben ik bijvoorbeeld heel erg geneigd om een ander op een voetstuk te plaatsen en mezelf kleiner te maken. Ook ben ik geneigd om ontzettend veel te geven, mezelf weg te cijferen. En niet dat het moet worden afgewogen op een weegschaal, maar het kwam wel eens voor dat er weinig terug kwam. Nu heb ik de kernwaarde gelijkwaardigheid echt top of mind staan en het helpt me om iets steviger in mijn schoenen te staan, maar met de kernwaarde liefde, probeer ik hier dan ook weer zacht in te zijn. Altijd met oog op de ander.

Zingeving

En zingeving. Dat vind ik in mijn rol als moeder, hoe lastig ik die rol regelmatig nog vind. Maar ook in mijn werk als holistisch masseuse. Ik vind het prachtig om in echt contact te zijn met mensen en iets te kunnen betekenen. Het grappige is dat nu ik me bewuster ben van mijn kernwaarden, ik ook besef dat ik nog meer zou kunnen doen, nog meer van waarde zou kunnen zijn, nog meer zou kunnen helpen. Ik voel ergens dat ik me inhoud, dat ik misschien nog niet alles geef wat ik zou willen. Dat er interne stemmetjes zijn die me nog steeds klein houden…

Hoe vind je jouw kernwaarden?

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen ze heeft, al ben je er misschien nog niet zo bewust van welke dat voor jou kunnen zijn. Misschien ben je wel nieuwsgierig geworden en wil je op onderzoek uit gaan. Hierbij kun je de volgende dingen doen:

1. Kijk eens naar je leven. Welke belangrijke keuzes heb jij tot nu toe gemaakt en waarom? Welke waarden hebben je tot een bepaalde keuze geleid. Of had je achteraf spijt van een keuze? Welke waarden heb je toen niet in acht genomen?

2. Wie bewonder jij en waarom? Of ben je misschien jaloers op iets of iemand? Dit kunnen indicaties zijn van bepaalde waarden die je bijvoorbeeld ook zelf belangrijk vindt of dat je stiekem vindt dat je er ook meer naar zou willen leven, maar dat er bepaalde dingen zijn die je tegenhouden.

3. Vraag een aantal naasten (privé en werk) waar hij of zij denkt waar jij voor staat. Vanaf een afstandje zien zij het soms net even gemakkelijker. Misschien komen ze ook wel met dingen, die misschien niet heel leuk zijn om te horen of die je verrassen. Maar probeer er open voor te staan, misschien geeft het ook wel een richting aan waarin je je waarden kunt zoeken.

4. Maak eens een overzichtje van zaken waar jij je tijd momenteel in steekt, dingen die heel belangrijk voor je zijn. Waarom zijn ze zo belangrijk voor je en welk gevoel geeft het je?

5. Bedenk eens waar je echt helemáál niet tegen kunt. Het tegenovergestelde is waarschijnlijk juist een belangrijke waarde voor je. Misschien houd je er helemaal niet van wanneer iemand loopt op te scheppen. Dan is bescheidenheid waarschijnlijk belangrijk voor je. Of je verdraagt het niet als iemand tegen je liegt, dan is eerlijkheid van grote waarde voor je. Verzin eens 5 dingen waar je gevoelig op reageert en wat daarvan de positieve waarden zijn.

6. Een Amerikaanse psycholoog en sportcoach legt in deze Ted-talk “why we need core values” uit wat successen en mislukkingen kunnen vertellen over je kernwaarden. Het is wel echt Amerikaans, maar misschien kun je er een beetje doorheen prikken en eruit halen wat voor jou van toepassing is.

7. Maak een top-5 van je belangrijkste kernwaarden. Google op “kernwaarden” en dan vind je verschillende lijsten met kernwaarden. Heb je er 5 uitgekozen? Kijk er dan even bewust naar en voel of deze 5 jou beschrijven. Herken je jezelf in deze waarden? Je kunt dit lijstje elke dag er even bij pakken en jezelf afvragen of je naar deze waarden hebt geleefd. Zo kun je beetje bij beetje keuzes gaan maken die beter bij je passen, waardoor je minder last zult hebben van een energielek.

Coach en/of boek?

Heb je behoefte om dit met een coach op te pakken? Dan zal je waarschijnlijk grotere sprongen maken dan wanneer je dit in je eentje zult doen, althans zo heb ik het ervaren. Ik heb de 1 op 1 coachingsdag bij Günter Tieben in Apeldoorn gedaan. Ik vond het erg prettig dat hij alle aandacht voor mij had en met een heldere uitleg en met pittige vragen heeft hij mij aan het denken en voelen gezet. Door alles op te schrijven is het nog iets meer in mijn systeem geland.

Boeken die mij op weg hebben geholpen zijn 365 dagen succesvol, Master your mindset, 7 eigenschappen van effectief leiderschap, en nog wel een aantal meer. Maar daar zal ik misschien nog wel een keer een aparte blog over schrijven. 

Misschien kom je in je zoektocht dingen tegen die je wat minder aanspreken. Persoonlijk vind ik het ook prettig wanneer het niet alleen maar over “hoofd-“ zaken gaat, maar wanneer ook het gevoel wordt meegenomen. Maar ik pik vaak dan datgene uit, wat bij mij wel resoneert.

Persoonlijke ontwikkeling stopt nooit

Of je nu aan het sparren bent met een coach of alle boeken leest op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, de sleutel van daadwerkelijke verandering is het ook echt te gaan doén en vooral ook niet op te geven. Wat mij ook helpt is het op te schrijven en het kenbaar te maken, wat je bijvoorbeeld kunt lezen in de nieuwe “over Ellen” op deze site…. (best wel spannend).

De weg van persoonlijke ontwikkeling houdt naar mijn idee nooit op. Als je eindelijk denkt dat je jezelf een beetje kent en een vermoeden hebt hoe het levensspel gespeeld wordt, dan gooit het leven je vaak een situatie toe, waarbij je wellicht het gevoel hebt dat je helemaal opnieuw moet beginnen. Sommige situaties zullen misschien altijd wel lastig blijven. Maar stapjes zal je altijd maken, 3 stappen vooruit, 2 stappen terug, 4 stappen vooruit, een stapje terug.

Maar zoals gezegd, wees vooral in elke situatie mild voor jezelf. Het leven is een groot leerproces, waarbij je mag vallen en weer mag opstaan.

Hart, hoofd en handen

Hoofd en hart vormen het dreamteam om de beste versie van jezelf te kunnen zijn, al lijkt de laatste vaak het ondergeschoven kindje. Graag zou ik zien dat deze twee samenwerken en dat signalen van het lijf op waarde worden geschat.

Mijn missie is dat het weer normaal wordt om naar jezelf, je eigen lijf te luisteren. Dat je zelf leidend bent en niet de van buiten opgelegde meningen, gestelde doelen of verwachtingen. Door het geven van aandachtige massages, wil ik mensen hier bewust van maken en het contact met het lijf versterken.

Over mij

Door jou met aandacht te masseren en jou help bewust te worden van wat je in je lijf ervaart, help ik je om een dieper contact te leggen met je lichaam en alles wat er in leeft. Masseren is voor mij een manier om geluk door te geven.

Gerelateerde artikelen

Mindfulness als “quick fix” om het leven aan te kunnen?

Gebruik je zintuigen om bewust te worden van het moment

Je zintuigen zijn de poort naar verstilling, naar bewustwording. Wat je op dit moment ziet, ruikt, proeft, hoort en voelt zijn kenmerken van de fysieke realiteit, van het nu. Gedachten en oordelen verdwijnen hierbij naar de achtergrond. Tijdens een massage hebben zintuigsignalen de ruimte om meer binnen te komen zodat je het moment helemaal kunt ervaren. Misschien een opening voor nieuwe inzichten….

lees verder

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin