Home » Blog » Rug- en nekklachten: wat is de diepere betekenis?
nekklachten

Rug- en nekklachten: wat is de diepere betekenis?

door | 27 aug, 2021 | Bewustwording

9 van de 10 keer dat iemand belt voor een afspraak van een ontspanningsmassage, gaat het om rug- en/of nekklachten. Vaak loopt iemand er al even mee, hopend dat het vanzelf weer weggaat. Maar wanneer het tegendeel blijkt, wordt er vaak toch actie ondernomen en komen ze het liefst diezelfde dag nog langs. Wat vaak niet lukt 😉

Nek-en rugklachten

Migraine, moeilijk de nek kunnen bewegen, stijf in de rug, veel spanning tussen de schouders of moeilijk kunnen bukken. Het komt heel veel voorbij. Vaak komt het door iemands houding, zit degene veel tijdens het werk, heeft hij of zij weinig beweging of heeft iemand zich vertild. Maar minstens net zo vaak is het spanning, stress. Van het werk bijvoorbeeld. Er is te veel druk, kunnen mensen moeilijk nee zeggen of zijn ze perfectionistisch. Willen ze alles zelf doen, kunnen weinig uit handen geven en is goed niet goed genoeg. Of er zijn zorgen binnen het gezin, is er gedoe in de familie, is er sprake van chronische ziekte of zijn er geldproblemen. Regelmatig zie ik mensen met een burn-out of depressie. Zij voelen zich vaak te min om ook maar iets te kunnen doen, voelt alles als een zware last of zijn ze gewoonweg uitgeblust.

Voor deze blog zocht ik naar wat cijfers en heel eerlijk, ik schrok er best wel een beetje van. In 2019 stonden ruim 2 miljoen mensen bij de huisarts bekend met de diagnose nek- en rugklachten. En dit zijn dan alleen die mensen die bij de huisarts bekend staan. Sinds ik mijn praktijk heb, zie ik ook dat dit de meest voorkomende klachten zijn en willen mensen hier graag het liefst zo snel mogelijk van af of op zijn minst enige verlichting ervaren. Het is een fysieke uiting en kan heel vervelend zijn en je in het dagelijks leven behoorlijk in de weg zitten. Alle eerdergenoemde omstandigheden kunnen deze klachten logischerwijs verergeren. Maar als holistisch masseuse, vraag ik me af of die nou echt ten grondslag liggen aan de klacht of niet stiekem gewoon symptomen zijn en uitnodigen om op een nog dieper niveau te kijken: “wat wil mij dit nou zeggen?”

Diepere betekenis

In onze maatschappij gaat alles snel en moeten problemen het liefst gisteren opgelost zijn. Zo ook problemen met het lichaam. Mensen gooien er liever een pil in, dan onderzoeken waar iets nou echt vandaan komt. Ergens snap ik dat ook wel, want er moet van alles en dergelijke interrupties kunnen zorgen voor irritatie en kosten tijd en geld. Het onder de loep nemen van (slechte) gewoonten is soms ook confronterend en vraagt veel inspanning en toewijding om te veranderen. Vandaar dat veel mensen het op 1 januari ook iedere keer weer proberen.

Maar uiteindelijk zie ik het vooral als symptoombestrijding en eerlijk gezegd ook als het verschuiven van je eigen verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en je gehele zijn. Ziekte is vaak een signaal. Dit wordt o.a. mooi beschreven in het boek “Van klacht naar kans” van dr. Juriaan Galavazi  Pas heb ik ook het boek van ‘De Sleutel tot Zelf-Bevrijding, encyclopedie van de psychomatiek’ van Christiane Beerlandt gekocht. Zij beschrijft de psychische, emotionele oorsprong van ruim 1.300 ziekten en de essentiële, psychologische betekenis van verschillende lichaamsdelen en organen. Ook over rug- en nekklachten schrijft ze het nodige. In mijn praktijk krijg ik nu regelmatig de vraag wat ze over deze lichaamsdelen en de vaak voorkomende klachten schrijft. Dus ik vond het wel leuk om hierover een samenvatting te geven. Bij deze die over de nekklachten.

De nek

De nek symboliseert volgens Beerlandt de ontspanning en rust in onszelf. Vertrouwen hebben in onze innerlijke wijsheid, maar tegelijkertijd openstaan voor anderen en indrukken uit de buitenwereld. Je eigen ego kunnen ontstijgen en durven kijken in alle richtingen. Zoals alle aspecten van een probleem durven te bekijken zonder zelfingenomenheid.  Jezelf vrij voelen en jezelf losgooien uit beklemmende situaties. Trots en zelfverzekerd, maar in dienstbaarheid en zacht naar anderen toe. Altijd het midden opzoeken tussen ‘ik’ en ‘de anderen’.

Het is niet zo verwonderlijk dat er een aantal spreekwoorden of uitdrukkingen zijn die verwijzen naar de nek, als je de symboliek erachter weet. Halsstarrig zijn, iemand met de nek aankijken, iemands hete adem in de nek voelen, de nekslag geven, een harde nek hebben, etc. Beerlandt schrijft in haar boek de volgende kernoorzaken wanneer je nekklachten ervaart:

  •  Overdreven trots; omwille van uiterlijke of onechte waarden. Je bent afgesneden van je innerlijke zelf en durft daar niet op te varen, op te vertrouwen, wat spanning, angsten en onzekerheid geeft. Het gevoel altijd te moeten aanstaan om aan het opgebouwde imago te voldoen. Pronken met je veren, om jezelf bevestigd te zien, want je twijfelt aan je eigen waarde.
  • Stijfkoppig, je halsstarrig vasthouden aan een vooroordeel, een vernauwde blik en je weigert een diepere waarheid te zien. Je durft niet breder te kijken. Uiterlijke levensomstandigheden, de situaties of zaken waar je je halsstarrig aan vasthoudt, zijn slechts een weerspiegeling van je innerlijke angst en onzekerheid.
  • Ergens aan vastklampen, waardoor je eigenlijk jezelf pijn doet: je hebt een innerlijk gevoel van vastzitten, gevangenschap. Je zou naar buiten willen stralen, maar je voelt je innerlijk benepen. Jij bent te hard en te stijf, voor jezelf in de eerste plaats en bent te veel bezig met anderen behagen.

Kernoplossing

Beerlandt oppert het volgende: “Doe alleen wat jij voelt te moeten doen vanuit je eigen aard: stel je in eerste plaats open voor je eigen verlangens. Ken je die en mogen ze er volledig zijn? Bevrijd je van anderen, houd je niet vast aan iets, kom tot zachtheid, buigzaamheid en openheid. Wees trots op je wérkelijke waarde, op je inhoud, niet op het klatergoud. Durf je open te stellen zonder je bedreigd te voelen. Leer dat je veilig kunt zijn in jezelf, jij mag rustig je hoofd naar alle kanten draaien, je soepel opstellen tegenover anderen, zonder dat jij uit je eigen centrum hoeft weg te gaan. Innerlijke stevigheid laat je toe om flexibel te zijn.”

Herkenbaar?

Hoe is dit voor jou om te lezen? Misschien denk je “zweverig” of neem je deze beweringen met een flinke korrel zout? Dat kan. Maar toch wil ik je uitnodigen iets te vertragen en jezelf even onder de loep te nemen. Heb je regelmatig last van je nek? Misschien zou je voor jezelf na kunnen gaan of je een bepaald imago van jezelf hebt opgebouwd, die je nu steeds moet waarmaken. En is dat imago gebouwd op de echte jij? Weet jij echt wat jouw verlangens zijn of ben je vooral de verlangens van anderen aan het tegemoetkomen? Wat is jouw waarheid, mag deze er zijn? Maar ben je vervolgens wel buigzaam om echt te horen wat anderen te zeggen hebben? Kun je meebewegen met het leven of is alles bij jou in één rechte lijn, waarvan je nooit afwijkt. Heb je torenhoge verwachtingen van anderen en jezelf, ben je vaak teleurgesteld, omdat het toch weer anders gaat dan je had verwacht of gehoopt? Denk jij de volledige wijsheid in pacht te hebben en te weten hoe het leven in elkaar zit, maar sla je alles van je pad dat toch het tegendeel laat zien?

Meebewegen vanuit je centrum

Ik wil je uitnodigen vooral heel lief en mild naar jezelf te zijn. Naar jezelf te kijken en te voelen, écht te voelen wat er in je leeft. Wat mag er nog gezien worden, wie ben jij echt? Waar houdt je je aan vast, wat niet van jou is? Waar kun je nog meer in mee bewegen? Eigenlijk komt hier veel van in terug in de wijze waarop ik Tantra ervaar:  aandacht hebben wat er nu, op dit moment in je leeft, waarin alles er mag zijn en meebewegen met het leven buiten je. Er niet tegen vechten.

Mocht je nog eens wakker worden met een stijve nek, neem dan even de tijd om te voelen welke situatie zich in het moment voordoet, waarin jij jezelf nog niet genoeg ziet en je meer naar je centrum mag bewegen. Of waar je nog star bent en vasthoudt aan je eigen overtuigingen. Zou je iets ruimer kunnen kijken?

Veel liefs,

Ellen

Hart, hoofd en handen

Hoofd en hart vormen het dreamteam om de beste versie van jezelf te kunnen zijn, al lijkt de laatste vaak het ondergeschoven kindje. Graag zou ik zien dat deze twee samenwerken en dat signalen van het lijf op waarde worden geschat.

Mijn missie is dat het weer normaal wordt om naar jezelf, je eigen lijf te luisteren. Dat je zelf leidend bent en niet de van buiten opgelegde meningen, gestelde doelen of verwachtingen. Door het geven van aandachtige massages, wil ik mensen hier bewust van maken en het contact met het lijf versterken.

Over mij

Door jou met aandacht te masseren en jou help bewust te worden van wat je in je lijf ervaart, help ik je om een dieper contact te leggen met je lichaam en alles wat er in leeft. Masseren is voor mij een manier om geluk door te geven.

Gerelateerde artikelen

Gebruik je zintuigen om bewust te worden van het moment

Gebruik je zintuigen om bewust te worden van het moment

Je zintuigen zijn de poort naar verstilling, naar bewustwording. Wat je op dit moment ziet, ruikt, proeft, hoort en voelt zijn kenmerken van de fysieke realiteit, van het nu. Gedachten en oordelen verdwijnen hierbij naar de achtergrond. Tijdens een massage hebben zintuigsignalen de ruimte om meer binnen te komen zodat je het moment helemaal kunt ervaren. Misschien een opening voor nieuwe inzichten….

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin