Home » Blog » En dan word je zelf door je lijf teruggefloten
Oude pijn doorvoelen

En dan word je zelf door je lijf teruggefloten

door | 12 apr, 2019 | Bewustwording

Tja, dan blijk ik ook maar mens te zijn… Gezin, eigen praktijk, sociaal leven en af en toe ook nog even proberen te sporten… Ook in mijn dag zit maar 24 uur en ondanks dat ik regelmatig stil sta bij mijn lijf, ga ik ook nog wel eens over mijn grenzen heen. Ik ervaar spanning en ben ik in korte tijd 3 keer ziek geweest. Wat wil mijn lijf me vertellen?


Vol goede moed begonnen

Een paar jaar geleden wist ik wat ik wilde op professioneel gebied. Ik wilde écht contact met mensen en iets wezenlijks betekenen. Iets doen waar ik voldoening uit kon halen. En dat ik heb ik gevonden in het geven van liefdevolle massages met volledige aandacht op wat er nu is. Massages waarin ik mensen uitnodig om alles wat zich aandient te laten zijn. Alles wat vaak in het dagelijks leven terzijde wordt geschoven, omdat het weerstand oproept, even niet handig uitkomt, of gewoon te spannend is. Maar wat op lange termijn wel een blokkade zou kunnen gaan vormen,  wordt allemaal uitgenodigd om gezien en gevoeld te worden. Zodat het weer mag stromen.

Toen ik net met mijn praktijk begon, was ik al blij als één iemand mijn website had gevonden. Als diegene dan ook nog langskwam voor een massage, sprong ik helemaal een gat in de lucht. Inmiddels zijn er bijna drie jaren verstreken sinds de inschrijving van mijn praktijk bij de KvK. We zijn ook verhuisd en hebben we gezinsuitbreiding gehad. De praktijk loopt steeds beter en geef ik een aantal massages per week en zie ik ook steeds meer mensen terugkomen.

Het kan altijd beter

Ondanks dat ik regelmatig terugkijk op waar ik vandaan kom en hoe het nu gaat, vond ik dat het altijd wel iets beter kon. Ik was dan ook steeds bezig met hoe ik mijn sessies kon verbeteren en hoe ik mensen nog meer kon helpen. Dit nam stiekem best wel wat spanning mee, alsof het steeds niet goed genoeg was, alsof ik het niet goed genoeg deed. Dit zorgde ervoor dat ik wanneer ik bijvoorbeeld met mijn gezin was, niet volledige aandacht voor hen had. Mijn praktijk draaide dan toch vaak in mijn achterhoofd mee. Ik keek naar webinars, deed trainingen en volgde verschillende marketing guru’s. Want ja, volgens hen kan het altijd beter, spelen in op je angsten en zeggen dat als je met hen in zee gaat, je verlost bent van al je problemen! Goh, het lijkt wel de dagelijkse reclames die je overal voorbij ziet komen.

Daarbij hadden we al een hele tijd beroerde nachten met onze jongste, die maar last bleef houden van krampjes. En als iets van invloed is op je welzijn, dan is het wel je slaap. Gelukkig heeft hij daar inmiddels geen last meer van.

Practice what you preach

Dus laat ik mezelf ook regelmatig masseren, zeker elke maand. Ik ben nieuwsgierig naar mijn lijf en naar mijn gevoel. Regelmatig heb ik de behoefte om alleen maar te hoeven zíjn en de boel de boel te laten. En ik geloof ook echt niet dat het toeval is, maar in de laatste 2 maanden, is het 3 keer gebeurd dat ik me na een massage verschrikkelijk beroerd heb gevoeld en ook echt ziek ben geworden. Waarschijnlijk was het al even aan het sluimeren onder de oppervlakte. Toen ik mocht ontspannen en daarbij mijn stresslevel daalde, kwam er weer wellicht weer ruimte voor mijn immuunsysteem om aan het werk te gaan.

Valt het je ook wel eens op hoe veel mensen er in de vakantie ziek worden? Of zich staande weten te houden tijdens ingrijpende gebeurtenissen, maar dan omvallen als het weer rustiger wordt? Gedurende stressvolle perioden zorgen hormonen zoals cortisol en adrenaline ervoor dat je alert wordt en je lijf paraat staat om bijvoorbeeld te kunnen vluchten.

Stress onderdrukt je immuunsysteem

Korte momenten van stress zijn ook helemaal niet zo erg. In de oertijd moest je toch in een split second weg kunnen rennen voor die leeuw die ineens voor je neus stond. Als je hem dan kwijt was geraakt, dan zakte je stresslevel weer. Maar tegenwoordig is de leeuw bijvoorbeeld je baas, je financiën, je familie, je studie, misschien wel je partner en je kinderen en is je stressniveau continu te hoog. Wat cortisol bijvoorbeeld nog meer doet, is het onderdrukken van je immuunsysteem. Dus kom je bijvoorbeeld tot rust in je vakantie, dan daalt je cortisol en gaat je immuunsysteem weer aan het werk en word je tijdens de grote schoonmaak toch ziek.

Dan ben ik toch blij dat ik me regelmatig laat masseren en dat mijn immuunsysteem weer aan het werk wordt gezet, want wie weet hoe lang ik er anders mee had gelopen. Maar fijn was het natuurlijk niet. Toch heb ik dan ook geen halve maatregelen genomen. Ik moet eerlijk zeggen dat de 1keer nog niet zo veel indruk op me had gemaakt, maar de 2een 3keer wel. Het werd ook steeds beroerder.

Overtuigingen kunnen herstel in de weg staan

Alle afspraken in mijn agenda heb ik afgezegd en oei, dat deed best wel wat met me. Het voelde alsof ik faalde, mijn gezin en vrienden in de steek liet, cliënten moest teleurstellen en ik was zelfs even bang dat mensen helemaal niet meer zouden komen. Bijzonder hoe die gedachten en overtuigingen dan de regie in mijn hoofd overnamen.

Gelukkig kan ik steeds beter afstand nemen van mijn gedachten (ik bén mijn gedachten niet). Soms stel ik mezelf ook de vragen “is dat werkelijk zo?” of “weet ik dat wel zeker?”. Als dan “nee” het antwoord op beide vragen is, dan kan ik het wat beter loslaten. Ik vraag mezelf ook steeds vaker “Wat zou liefde doen?” En in dit geval de liefde voor mezelf. Als je dit te vaag vind klinken, zou je ook aan jezelf kunnen vragen, wat zou ik tegen mijn beste vriend of vriendin zeggen? En wees dan je eigen beste vriend.  


Hoe lief ben jij voor jezelf?

Inmiddels heb ik mijn prioriteiten weer aardig op orde en dat ben ik in eerste instantie zelf en mijn gezin. Dit klinkt misschien egoïstisch, maar als het niet goed gaat met mij, kan ik er ook niet zijn voor mijn gezin. Denk maar aan de veiligheidsinstructies in het vliegtuig. Dan moet je ook eerst bij jezelf je masker opzetten en dan pas bij je kind. Het gaat om goed voor jezelf zorgen, niet jezelf het middelpunt maken van het universum 😉

Ik ben me er ook van bewust dat mijn massagepraktijk voor nu best lekker loopt. Ik heb genoeg energie om lekker met mijn gezin te zijn, leuke dingen te doen en mooie massages te geven aan iedereen die komt. Want daar ben ik me ook weer bewust van geworden. Als ik niet lekker in mijn vel zit, heb ik ook niks te geven en gaat dat echt af van de kwaliteit van mijn massages en dat wil ik ook niet.

Graadmeter

Het leven is continu in beweging en het is de kunst om erin mee te bewegen en niet star vast te houden aan bepaalde overtuigingen, gewoontes of gedachten. Verandering is eigenlijk de enige constante factor en daarmee is het een gegeven dat je ook constant moet blijven zoeken naar een balans die voor jou goed is. En ik heb weer eens bevestigd gekregen dat mijn lijf daarvoor een hele goede graadmeter is. 

Hart, hoofd en handen

Hoofd en hart vormen het dreamteam om de beste versie van jezelf te kunnen zijn, al lijkt de laatste vaak het ondergeschoven kindje. Graag zou ik zien dat deze twee samenwerken en dat signalen van het lijf op waarde worden geschat.

Mijn missie is dat het weer normaal wordt om naar jezelf, je eigen lijf te luisteren. Dat je zelf leidend bent en niet de van buiten opgelegde meningen, gestelde doelen of verwachtingen. Door het geven van aandachtige massages, wil ik mensen hier bewust van maken en het contact met het lijf versterken.

Over mij

Door jou met aandacht te masseren en jou help bewust te worden van wat je in je lijf ervaart, help ik je om een dieper contact te leggen met je lichaam en alles wat er in leeft. Masseren is voor mij een manier om geluk door te geven.

Gerelateerde artikelen

Ben jij je er bewust van hoe het met je gaat?

Ben jij je er bewust van hoe het met je gaat?

Ben jij je er bewust van hoe het echt met je gaat en weet jij waarom je doet wat je doet? Of sta je op de automatische piloot en luister je vooral naar het gebabbel in je hoofd? Dit heb ik ook heel lang gedaan en nog steeds betrap ik mezelf er wel eens op dat ik veel in mijn hoofd zit, maar toch lukt het me ook om elke dag steeds iets bewuster te leven.

lees verder
Gebruik je zintuigen om bewust te worden van het moment

Gebruik je zintuigen om bewust te worden van het moment

Je zintuigen zijn de poort naar verstilling, naar bewustwording. Wat je op dit moment ziet, ruikt, proeft, hoort en voelt zijn kenmerken van de fysieke realiteit, van het nu. Gedachten en oordelen verdwijnen hierbij naar de achtergrond. Tijdens een massage hebben zintuigsignalen de ruimte om meer binnen te komen zodat je het moment helemaal kunt ervaren. Misschien een opening voor nieuwe inzichten….

lees verder

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin