Home » Blog » 24 juni Nationale Massagedag – Wat betekent aanraking voor jou?

24 juni Nationale Massagedag – Wat betekent aanraking voor jou?

door | 9 jun, 2017 | Nationale massagedag

Nationale Massagedag

Welke mensen in jouw omgeving geef je regelmatig een dikke knuffel, gewoon omdat je blij bent dat ze er zijn? Je partner, je kinderen, je beste vriend of vriendin of pak je ook mensen buiten deze intieme kring wel eens stevig vast ? En wat doet zo’n aanraking dan met je?

Op zaterdag 24 juni is het nationale massagedag met als thema “aanraken mag”. Deze dag is een initiatief van Holos Academie in Utrecht (viert dit jaar haar 30 jarig jubileum!), om meer aandacht te geven aan massage en aanraken. Waarom is aanraking zo belangrijk?

Primaire levensbehoefte

Aanraking is een eerste levensbehoefte en dat zie je meteen al bij de geboorte van een baby. Vlak na de bevalling wordt de baby lekker op moeders blote buik gelegd, wat goed is voor de band tussen moeder en kind. Het helpt ook de baby op temperatuur te houden en zorgt ervoor dat de borstvoeding goed op gang komt. Zeker niet minder belangrijk is dat lichaamscontact ook belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en het hormoonstelsel van de baby. Uit onderzoek komt steeds duidelijker naar voren dat de ontwikkeling van de hersenen gevormd worden door de ervaringen die je als baby al opdoet. Bij positieve ervaringen zoals lachen en knuffelen komen hormonen vrij die ervoor zorgen dat er goede verbindingen gelegd kunnen worden in de hersenen. Bij stress daarentegen, komen hormonen vrij die de hersenontwikkeling negatief kunnen beïnvloeden.

Kindermassage

Aanraking is niet alleen in het eerste levensjaar van groot belang. Ook gedurende de kindertijd helpt het je te vormen. Nadat er bijvoorbeeld in Zweden en Denemarken op kinderdagverblijven onderlinge kindermassage was geïntroduceerd, meldden groepsleiders dat er meer rust was gekomen in de groep. De kinderen vertoonden socialer gedrag en leerresultaten werden beter. Spelenderwijs leerden kinderen zo hun eigen en elkaars grenzen kennen en respecteren, waardoor ook pestgedrag afnam. De kinderen voelden zich geborgen en als mens gezien. Zo konden ze zich ontspannen en stonden ze meer open voor nieuwe indrukken en samenwerking.


Taboe

Maar dan worden kinderen ouder en krijgt aanraking in onze cultuur algauw een seksuele lading. Aanraken buiten de intieme sfeer lijkt vaak een taboe . Vrouwen kunnen elkaar onderling vaak nog prima omhelzen, maar bij mannen die andere mannen omhelzen wordt soms nog een vraagteken geplaatst. En een man die een andere vrouw aanraakt, die niet zijn vrouw of vriendin is, kan rekenen op geroddel en achterklap. Natuurlijk zijn er mensen waarvan de aanrakingen niet helemaal zuiver zijn. Maar het is zo zonde dat nu vrijwel elk lichamelijk contact, hoe goed bedoeld ook, onder een vergrootglas wordt gelegd. In deze tijd waarin communiceren ook steeds vaker via smartphones en computers gaat, lijkt aanraken zo een vergeten taal te gaan worden.

Ook in de zorg wordt er nauwelijks nog aangeraakt, terwijl dit de patiënt het gevoel kan geven van ‘ik heb je gehoord en je bent gezien’. Een mens die pijn ervaart en het moeilijk heeft, heeft wellicht nog meer behoefte aan de helpende hand van een ander mens, letterlijk. Deze benadering zou vervolgens een positief effect kunnen hebben op het herstel van de patiënt.

We hebben elkaar nodig!

Volgens een Amerikaans psycholoog is de diepst menselijke behoefte de behoefte om gewaardeerd te worden. Aandacht van zowel jezelf als van anderen helpt je te verbinden met het diepste van wie je bent. Wanneer je lichamelijke en psychische aandacht krijgt, word ook je zelfvertrouwen gevoed en wordt het steeds meer ok om je unieke zelf te kunnen zijn. Met andere woorden: we hebben elkaar nodig om te groeien, zowel lichamelijk als emotioneel, zodat we contact kunnen maken met wie we in wezen zijn, te kunnen doen wat bij ons past en ons mooiste leven te kunnen leven.

Voel je lijf tijdens de nationale massagedag!

De intentie van de massagedag op 24 juni is om mensen op te roepen meer stil te staan bij aanraking, hoe aanraking helpt bij bewustwording, hoe gezond het eigenlijk voor je is en hoe het kan bijdragen aan een vriendelijkere samenleving. Massagepraktijken door heel Nederland openen hun deuren om je kennis te laten maken met verschillende vormen van massage. Deze blog zal helaas mijn enige bijdrage zijn aan dit evenement op 24 juni, want ik sta dan op het punt om met mijn Praktijk voor holistische massage De Spiegeling te gaan verhuizen. Maar ik moedig iedereen aan om te gaan voelen en ervaren bij elk andere massagepraktijk in zijn of haar buurt! Kijk hier voor een deelnemende praktijk bij jouw in de buurt.

Hart, hoofd en handen

Hoofd en hart vormen het dreamteam om de beste versie van jezelf te kunnen zijn, al lijkt de laatste vaak het ondergeschoven kindje. Graag zou ik zien dat deze twee samenwerken en dat signalen van het lijf op waarde worden geschat.

Mijn missie is dat het weer normaal wordt om naar jezelf, je eigen lijf te luisteren. Dat je zelf leidend bent en niet de van buiten opgelegde meningen, gestelde doelen of verwachtingen. Door het geven van aandachtige massages, wil ik mensen hier bewust van maken en het contact met het lijf versterken.

Over mij

Door jou met aandacht te masseren en jou help bewust te worden van wat je in je lijf ervaart, help ik je om een dieper contact te leggen met je lichaam en alles wat er in leeft. Masseren is voor mij een manier om geluk door te geven.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin