Home » Blog » Help! Hoe kom ik ontspannen December door?

Help! Hoe kom ik ontspannen December door?

door | 13 dec, 2017 | Stress en ontspanning

De laatste maand van het jaar heeft het imago van “gezelligheid, lichtjes en lekker eten’. In werkelijkheid ervaren velen het helemaal niet als een ontspannen, maar als een stressvolle periode. Vol verplichtingen en verwachtingen, waarbij het laatste beetje energie dat nog over was, wegsijpelt tijdens de voorbereidingen van het 9-gangen kerstdiner…. Kerstgevoel? Ik voel helemaal niks!


Uitgeblust of ontspannen beginnen met je goede voornemens

“Volgend jaar doe ik het echt anders!” Hoor je het jezelf zeggen? Er is natuurlijk niks mis mee om doelen te stellen, om een beter mens te zijn dan het jaar ervoor, om eindelijk te stoppen met roken of echt te gaan beginnen met sporten. Maar serieus, je hebt misschien wel 2 weken (of meer) nodig om bij te komen van de Decembermaand. Het is dan bijna geen vraag meer óf, maar wannéér je je goede voornemens doorschuift naar het volgende jaar. Druk December zal niet snel verdwijnen. Wat je wel zou kunnen veranderen is de manier waarop jij de maand in gaat. Het hoeft niet veel tijd te kosten en als je het ook nog eens leuk maakt voor jezelf, dan kost het je geen eens moeite en houd je zelfs tijd over! Misschien geniet je er zelfs weer van.

Tip 1.  Vraag jezelf eens af wat echt belangrijk is in deze tijd

Is het dat 9-gangendiner? Je perfecte outfit? De meest originele cadeaus? Wil je misschien niets missen en wil je bij elke borrel je neus laten zien? Kijk eens kritisch en heel bewust naar je agenda en naar je enorme to-do lijst. Geweldige feestdagen ervaar je in ieder geval niet door jezelf in de stress te werken. Deze tijd draait om bezinning en de mensen en wereld om je heen. Uiteindelijk gaat het niet om het materiële. Ga voor jezelf maar eens na wat je mooiste herinneringen zijn. Dat zijn meestal gelukkige momenten die je deelt met de mensen om je heen.

Tip 2. Laat je verwachtingen gaan

Heb jij al een beeld hoe de feestdagen zouden moeten zijn? Hoe jij zou moeten zijn, hoe je familie zich zou moeten gedragen en hoe je oud en nieuw met vrienden doorbrengt? Hoe realistisch is dat beeld? Zoals het gezegde al gaat: “in de verwachting zit de teleurstelling besloten… “ Dat perfecte kerstdiner, waarvoor je uren in de keuken hebt gestaan, smaakt niet zoals je had verwacht. Je kat heeft op het laatste moment nog alle kerstballen uit je kerstboom gehengeld. Je zoontje heeft sinds lange tijd weer eens een flink ongelukje gehad en nog voordat je bij opa en oma bent, moet de kerstoutfit alweer uit. Je zus geeft je een por en moet nog even een opmerking maken, waarbij oud zeer wordt geraakt. Het loopt nooit helemaal zoals je hoopt of wilt dat het gaan. Probeer hierin te ontspannen. Laat het los, dat geeft ruimte.

Tip 3. Prikkel je zintuigen

Wil je meer kunnen genieten van de feestdagen en de ervaring terughalen die je als kind had? Kom dan met je hele zijn in de ervaring. Als kind was je al aanwezig, daar hoefde je weinig voor te doen. Je was niet druk bezig met het stapel werk dat na de feestdagen op je wacht, je was niet bezig met allerlei perikelen tussen familieleden, je was niet bezig met het perfect bereidde kerstdiner. Je was gewoon. Je rook de geur van het heerlijke eten, proefde de smaak van verse, warme oliebollen. Je zag de mooi versierde kerstboom en de lucht in alle kleuren oplichten door het vuurwerk dat uiteen spat. Je hoorde vrolijke kerstliedjes en je moeder die zachtjes mee neuriede. Je voelde de knuffel van je broer tijdens het slaan van de klok om middernacht op 31 december. Je voelt de magische momenten, het samenzijn met naasten. Richt je op je zintuigen, en ervaar het Nu.

Tip 4. Blijf vooral ademen

En dan bedoel ik niet dat dat het laatste is wat je nog doet, want dan ben je al heel eind gevorderd in de stressmodus. Ga regelmatig met je aandacht naar je ademhaling en voel je lijf zich ontspannen. Voel hoe verse lucht je longen vult en hoe je borst of buik omhoog rijst. Voel bij de uitademing hoe je lichaam weer ontspant. Het helpt je om even uit een drukke gedachtestroom te komen en het brengt je naar de ervaring van het Nu. Laat je niet afleiden door dingen die je later nog moet regelen, ontspan en maak je niet druk. Je hebt helemaal niets aan een feest, dat helemaal aan je voorbij gaat en waarvan je niet kan genieten. Kijk om je heen, naar de mensen van wie je houdt. Richt je op de liefde die je voor ze voelt. Haal mooie herinneringen op, speel spelletjes met elkaar en spreek eens uit wat je voor de ander voelt. De feestdagen worden dan echt magisch!

Hart, hoofd en handen

Hoofd en hart vormen het dreamteam om de beste versie van jezelf te kunnen zijn, al lijkt de laatste vaak het ondergeschoven kindje. Graag zou ik zien dat deze twee samenwerken en dat signalen van het lijf op waarde worden geschat.

Mijn missie is dat het weer normaal wordt om naar jezelf, je eigen lijf te luisteren. Dat je zelf leidend bent en niet de van buiten opgelegde meningen, gestelde doelen of verwachtingen. Door het geven van aandachtige massages, wil ik mensen hier bewust van maken en het contact met het lijf versterken.

Over mij

Door jou met aandacht te masseren en jou help bewust te worden van wat je in je lijf ervaart, help ik je om een dieper contact te leggen met je lichaam en alles wat er in leeft. Masseren is voor mij een manier om geluk door te geven.

Gerelateerde artikelen

Het recept voor een burn out

Veel mensen die bij mij op de massagetafel liggen, zijn zich niet bewust van stijve spieren of flinke knopen in hun lijf. Sommigen van hen hebben ook een druk bestaan en moeten veel ballen omhoog houden. Een gevaarlijke combinatie dat kan leiden tot een burn out.

lees verder

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin