Home » Blog » Ontspannen door ochtendroutines
Ontspannen je dag beginnen met ochtendroutines

Ontspannen door ochtendroutines

door | 10 okt, 2019 | Stress en ontspanning

Tot zo’n 2 maanden geleden had ik het gevoel elke ochtend met 3-0 achterstand aan de dag te beginnen. Alsof het me steeds weer overviel. Iemand anders zijn wekker gaat af, één van de kids roept vanuit zijn bed dat ie moet plassen en de andere kleine is nogal  aan het jengelen omdat zijn luier aan alle kanten is geëxplodeerd. Douchen, ontbijten, de een naar het werk, de ander naar de opvang, weer een ander naar school en oh ja, ik doe ook nog het een en ander 😉 Niet echt een ontspannen begin van de dag. Dat moest vast anders kunnen, dacht ik!

Horror ochtenden

De wekker gaat. Je komt half onder je deken vandaan, snoozed een keer en draait je weer lekker om. Hoe leuk ze de deuntjes tegenwoordig ook maken, die wekker blijft gewoon écht niet leuk. En vlak voordat je weer bent ingedommeld gaat ie weer. Je zucht, drukt nogmaals op snooze en verstopt je hoofd onder het kussen. Tegen beter weten in hopend dat die wekker om de een of andere reden nooit meer afgaat.

Maar helaas, daar gaat ie weer! Je kijkt op de klok, schrikt, slaat de dekens van je af en springt uit bed. Hup, naar de badkamer! Onderweg stoot je je kleine teen nog tegen de deur, vloekt binnensmonds en eenmaal op het toilet blijkt het papier op…

Multitasken

Ergens onderweg naar het wc-papier heb je nog net je mobiel mee kunnen grissen en als multitasker die je bent, check je je social media en het nieuws. Je hebt je ogen amper open en je netvlies wordt alweer gebombardeerd met allerlei ongein en negativiteit uit de wereld.

Na alles geleegd te hebben, sta je eindelijk onder de douche, maar je hebt nu echt niet veel tijd meer. Oh en je moest je eigenlijk ook nog scheren! Morgen dan maar.

Eenmaal weer in de slaapkamer sta je voor je kledingkast. Je hebt geen idee wat je aan moet trekken. Het is eigenlijk allemaal net niet leuk genoeg. Gek eigenlijk, want je kast puilt uit, daar moet toch wel íets bij zitten? Nou, vandaag niet, al het leuke ligt in de wasmand. Die overigens óók uitpuilt.

Eindelijk heb je wat gevonden. Je trekt het aan en aangezien je geen tijd meer om te ontbijten, ga je gelijk maar je tandenpoetsen. In de haast druk je te hard op je tube, waardoor er nu een dikke klodder tandpasta op de met moeite uitgezochte bloes terechtkomt.

Grmbl…….

Het stadium binnensmonds vloeken is echt passé en gaat nu gewoon hardop…. Bloes weer uit, mag bovenop die stapel wasgoed en pak je het eerste wat je in je kast tegenkomt en dat blijkt ook nog wel enigszins te staan.

Je vliegt naar beneden en pakt je tas, hopend dat daar in zit wat je nodig hebt vandaag. Dan trek je de koelkast open om te kijken of daar nog wat eetbaars on the go in te vinden is, maar helaas. Dan maar bij de kiosk.

Je hebt de deur al achter je dicht gedaan, als je je ineens beseft dat de batterij van je mobiel bijna leeg is. Dus zoek je de sleutel weer op in je tas (die altijd weer te groot blijkt), gaat naar binnen en trekt de oplader uit het stopcontact, want ja, die zat er gewoon nog in. Eindelijk ben je voor je gevoel klaar en kun je met een gerust hart aansluiten in de dagelijkse files…. maar echt ontspannen….?

Herkenbaar?

Dit is wel echt een horror ochtend, ik weet het. Maar serieus, nog niet zo heel lang geleden verliepen mijn ochtenden ongeveer zo. Toen ik nog een kantoorbaan had (dat lijkt bijna een ander leven!), kon ik ook niet opstaan, wist ik nooit wat ik aan moest trekken, ik stootte altijd wel iets van mijn lijf ergens tegenaan en vergat ik nog wel eens wat mee te nemen.

Ik ben echt geen ochtendmens en vond 7:00 al vroeg. Nu, met de kinders zitten wij om die tijd al aan het ontbijt. Wat zeg ik, dan zijn we al bijna klaar! Inmiddels werk ik al eventjes niet meer op kantoor en heb ik stuk relaxtere werktijden. Maar tot voor kort werd ik voor mijn gevoel nog steeds overvallen door de dag. Of het was de wekker van mijn vriend, of de oudste zijn neus moest gesnoten worden of de jongste zat tot aan zijn nek toe in de poep en was daar op zijn zachtst gezegd niet content mee, wat ik overigens heel goed begrijp.

Ik begon de dag voor mijn gevoel al met een flinke achterstand en had het gevoel een flinke inhaalslag te moeten maken. Ik was niet in een opperbest humeur, wat zijn weerslag had op de rest van het gezin en eigenlijk was de vroege ochtend een moment van gehaast, gemopper en vergeten spullen.

Dat moest maar eens anders

Besloot ik voor 2 maanden terug.

Ik had wel eens gelezen over hoe ochtendroutines je een goede start van de dag kunnen bezorgen en dat veel succesvolle mensen er veel baat bij hebben. Mensen zoals Barack Obama, Richard Branson, Michael Pilarczyck en nu ik ook dus…. (hele dikke, vette knipoog).

Maar even serieus, ik ben nu zo’n 2 maanden bezig en ik moet zeggen, dat ik echt wel verschil merk. Ik heb niet meer het gevoel overspoeld te worden door de dag, maar ik voel dat ik er zelf controle over heb. Ik begin veel relaxter, voel me minder humeurig, maar juist helderder en ben eigenlijk best wel vrolijk omdat ik echt bewust voel dat ik dankbaar ben voor weer een nieuwe dag. En dat is wel eens anders geweest!

En de rest van de dag lijkt deze gemoedstoestand een beetje bij me te blijven. Ik ben meer gefocust, ben niet zo snel van mijn stuk te brengen, ik maak bewustere en daarmee gezondere keuzes. Ik ben meer ontspannen en heb meer geduld met mijn kinderen en ook in het verkeer lijk ik vaker mijn schouder op te halen wanneer ik iemand bepaalde acties zie uithalen, waar ik normaal gesproken geïrriteerd op had gereageerd….

Dus ja, voor mij werken ochtendroutines en ze werken ook echt op andere momenten door.

Nou, hoe zien mijn ochtenden er nu uit dan?

06:00 Trrrrrrrring

Ik druk ‘m uit die wekker, ga meteen rechtop zitten, zet een geleide meditatie op en keer een kleine 10 minuten naar binnen. Ik vind zelf de meditatie app van Meditation Moments erg fijn. Hier zitten ook een paar mooie start je dag meditaties in, waarbij je bijvoorbeeld een intentie voor de dag neerzet of je bewust dankbaarheid voelt voor alles wat je bent, hebt, doet en kunt. Ook zijn er meditaties met bepaalde ademhalingsoefeningen waarmee je je lijf kunt “aanzetten” om je dag energiek te beginnen. Maar er zijn nog genoeg andere apps en ook youtube staat er vol mee. Ik ben net wakker en heb nu al zulke heerlijke en fijne gevoelens ervaren en ik heb dan ook echt zin in de dag.

  • Bonus tip1: ga echt gelijk rechtop zitten. Een enkele keer als ik het mezelf toch weer te makkelijk wil maken, blijf ik liggen. Maar daarmee word ik niet alerter en krijg ik de meditatie niet helemaal lekker mee. Ook neig ik dan toch weer in slaap te vallen, waarbij de horror ochtend toch weer dichterbij komt en ik niet ontspannen aan mijn dag begin.
  • Bonus tip 2: Voordat je de meditatie begint, glimlach dan eens en voel wat dit met je doet. Je maakt zo alweer meer blije hormoontjes aan en dit zorgt toch wel voor een boost in de ochtend.
  • Bonus tip 3: Doe een paar lichaamsoefeningen na de meditatie: Push ups, lunges, crunches, de hond uitlaten (al moet je dan misschien nóg vroeger opstaan), wat bij jou past. Bewegen voor je ontbijt heeft ook zo zijn voordelen!

06:15 douchen

Dan mijn badkamerritueel en ja, ik zal je de details besparen 😉 Maar wat me ook echt helpt om goed wakker te worden en mijn lijf aan te zetten is koud afdouchen. Eerst gruwelde ik bij het idee (en eerlijk gezegd moet ik nog maar zien hoe ik het ervan af breng in de winter in die koude badkamer). Maar eenmaal er doorheen, ben ik echt wakker, niet meer zo loom, maar wel ontspannen. Verder zouden er nog een aantal andere gezondheidsvoordelen mee te behalen zijn, zoals:

  • stimulering van je immuunsysteem
  • verlichting van gewrichtspijn
  • goed voor huid en haar
  • meer endorfine, dus een blijer gevoel
  • stimulering van het metabolisme

06:25 aankleden en bed opmaken

Meestal (dus echt niet altijd) heb ik zo mijn kleding gepakt. Een tijdje geleden heb ik mijn kledingkast opgeruimd en heb ik alles wat ik pakweg een jaar niet heb aangedaan, in een zak gedaan en weggebracht (bizar hoe veel dat stiekem nog is!). Ja, ook ik heb iets van Marie Kondo meegekregen. Maar dit betekent dat vrijwel alles wat ik in mijn kast heb hangen, ik allemaal ook leuk vind om te dragen. Het scheelt misschien ook wel dat ik niet naar een kantoor hoef, dus ik hoef er niet super “chique” bij te lopen.

Als ik ben aangekleed sla ik de deken nog even terug, zodat het allemaal wat kan luchten en leg ik de kussens weer goed. Staat toch weer even wat netter en stap je ’s avonds lekkerder je bed in, dan wanneer het allemaal nog op een hoop ligt.

06:45 ontspannen ontbijten

Inmiddels is zo’n beetje iedereen wel wakker. We kleden de kids aan en gaan naar beneden. Daar drink ik 2 grote glazen water om de vochthuishouding in mijn lijf weer een beetje op peil te brengen. Vaak hebben we een gezonde smoothie bij het ontbijt, die we de avond van tevoren hebben voorbereid. We hebben heel wat diepvriesfruit- en groenten in de vriezer liggen en de avond van tevoren doen we dit in de blender en zetten we deze in de koelkast zodat het al wat kan ontdooien. De volgende dag nog een verse banaan en havermelk erbij, blender aan en klaar. De dag is nog maar net begonnen en je hebt je lichaam nu al blij gemaakt met heel wat gezonde stofjes. 🙂

07:15 Ruim op tijd en laat de buitenwereld nog even buiten

Meestal gaat mijn vriend nu zo’n beetje richting het werk en hebben de kids nog rustig de tijd om even te spelen, voordat de oudste naar school moet. Ik kan alles in alle rust nog opruimen en hebben we best een relaxte start van de dag gehad.

Pas nadat ik de oudste naar school heb gebracht, kijk ik eens een keer op mijn telefoon. Nieuws, moet ik eerlijk bekennen, volg ik überhaupt heel weinig. Niet uit desinteresse, maar omdat het meestal gericht is op negativiteit en angst en vaak wordt het ook niet eens juist naar buiten gebracht. Ik probeer me meer te richten op wat er wel goed gaat en zelf mooie dingen in de wereld te zetten. Ik moet zeggen, dat doet mijn gemoedstoestand ook echt goed.

Vroeger was ik een behoorlijke nieuwsjunkie en volgde echt alles. Maar daar werd ik geen leuker mens van, want ik had over van alles een mening (niet altijd een even fijne) en voelde me tegelijkertijd ontzettend machteloos. Maar je kunt nooit alles weten (het boek “Het zijn net mensen” van Joris Luyendijk heeft geholpen om er een ander licht op te werpen) en ik heb er meestal ook helemaal geen invloed op. En als het echt een groot en serieus groot item is, dan bereikt het me heus wel heb ik gemerkt.

Bonus tip 4: wil je nog meer blije hormoontjes aanmaken zo aan het begin van de dag? Zeg je partner en kinderen gedag door ze eens links-om te omhelzen. De meeste mensen knuffelen rechts-om, wat op zich ook prima is. Maar probeer het eens links-om, heart-to-heart , en voel eens of je verschil merkt. Kom maar door met die oxytocine!

Lichtpuntjes van de dag

Omdat nu elke dag op tijd begint, proberen we ’s avonds niet zo laat naar bed te gaan, wat onze nachtrust weer bevordert. Soms schrijf ik nog een stukje in mijn dagboek en loop ik in mijn gedachten de dag nog eens na. Ook dat helpt het om de dankbaarheid in mezelf te voelen. Soms blijven de negatieve momenten van een dag hangen, maar als je bewust de hele dag nog eens naloopt, blijken er best veel lichtpuntjes te zijn geweest. De glimlach van een vreemde, dat lieve telefoontje van een vriendin, die vreselijke slechte grap van je collega waar je smakelijk om moest lachen of gewoon de zon die weer opkomt. Je kunt het ook samen delen. Vraag eens aan je partner wat 3 momenten van de dag zijn waarvoor hij/zij dankbaar is.

Als ik ‘s avonds dan het licht uit doe, luister ik en mijn vriend vaak samen nog naar een geleide meditatie of rustige muziek. Zo sluiten we de dag met een fijn gevoel af om de volgende ochtend weer met een fijn gevoel op te staan.

Wat mij betreft zitten er dus alleen maar voordelen aan op tijd opstaan en een ochtendroutine. Ik ga ermee door.

En jij? Heb jij een paar helpende rituelen om de dag fijn te beginnen? Je kunt ze hieronder delen. Ik ben heel benieuwd.

Mocht je het nou lastig vinden om een nieuw patroon vast te houden, hier vind je nog wat tips om je voornemens uiteindelijk echt te integreren in je leven.

Hart, hoofd en handen

Hoofd en hart vormen het dreamteam om de beste versie van jezelf te kunnen zijn, al lijkt de laatste vaak het ondergeschoven kindje. Graag zou ik zien dat deze twee samenwerken en dat signalen van het lijf op waarde worden geschat.

Mijn missie is dat het weer normaal wordt om naar jezelf, je eigen lijf te luisteren. Dat je zelf leidend bent en niet de van buiten opgelegde meningen, gestelde doelen of verwachtingen. Door het geven van aandachtige massages, wil ik mensen hier bewust van maken en het contact met het lijf versterken.

Over mij

Door jou met aandacht te masseren en jou help bewust te worden van wat je in je lijf ervaart, help ik je om een dieper contact te leggen met je lichaam en alles wat er in leeft. Masseren is voor mij een manier om geluk door te geven.

Gerelateerde artikelen

Het recept voor een burn out

Veel mensen die bij mij op de massagetafel liggen, zijn zich niet bewust van stijve spieren of flinke knopen in hun lijf. Sommigen van hen hebben ook een druk bestaan en moeten veel ballen omhoog houden. Een gevaarlijke combinatie dat kan leiden tot een burn out.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin