Home » Blog » Het recept voor een burn out

Het recept voor een burn out

door | 14 jun, 2017 | Stress en ontspanning

“Ik voel het eigenlijk amper”,

 

zegt hij, terwijl ik flink aan het werken ben en met mijn duimen flink wat druk zet op de grote rugspier. ‘Hij’ was nog nooit gemasseerd, maar had op aanraden van een vriend een afspraak met me gemaakt. Zoals voor iedere massage die ik geef, heb ik ook met hem een gesprek om een idee krijgen van hoe hij erbij zit. Hij is begin 30 en een ‘beetje’ druk. Hij heeft een nieuwe baan, waarvan hij nog niet goed weet of hij er wel op zijn plek zit, maar heeft wel het gevoel dat hij zich moet bewijzen. Zijn vrouw heeft eveneens een drukke baan en samen hebben ze 2 jonge kinderen en een groot sociaal netwerk. Veel ballen hoog te houden dus. Ik vraag hem of hij veel in zijn hoofd zit en hoe het contact met de rest van zijn lichaam is. Hij haalt een beetje zijn schouders op; hij heeft nu eenmaal een baan waarbij hij veel moet nadenken. Ook na werktijd houdt het hem bezig en tja, contact met de rest van zijn lichaam? Sporten schiet er wel eens bij in, als ik dat bedoel…

 

“Ik was me er niet bewust van dat het daar gevoelig was”

 

Nadat ik hem had uitgelegd wat hij van een holistische massage kan verwachten, gaat hij een beetje onwennig liggen, maar voelt zich algauw ontspannen. Dat zegt hij tenminste. Ik voel vrijwel meteen dat de spieren rondom zijn ruggenwervels, schouders en nek ontzettend vast zitten. Vanaf het begin van de massage zet ik meer druk, dan ik normaal gesproken doe. En toen ik vroeg hoe het voor hem voelde, zei hij dus “ik voel het eigenlijk amper”.

Nu had ik deze man nooit eerder gemasseerd, dus weet ik weinig van zijn normale spierspanning. Maar ik kon me moeilijk voorstellen dat hij de druk die ik zette, nauwelijks kon voelen. Verderop in de massage masseer ik zijn flanken en voel behoorlijke knopen onder mijn vingers. “Ik voel ook wel iets”, geeft hij aan. Van tevoren was hij er zich in ieder geval niet van bewust dat daar een gevoelige plek zat. Na de massage geeft hij aan dat hij het prettig heeft gevonden. Hij me weet te vinden, als hij weer behoefte heeft aan een massage. Inmiddels is het alweer een hele poos geleden en heb ik hem niet weer gezien. Voor mij is het natuurlijk gissen waarom iemand niet terugkomt. Maar ik vraag me wel eens af in hoeverre mensen verwachten dat ik hun klachten met massages oplos en hoe serieus mensen hun eigen lijf nemen.

 

Wees een een burn out voor

 

De achterliggende gedachte van de massages die ik geef, is niet zo zeer het oplossen van bepaalde klachten. Het gaat vooral om bewustwording. Natuurlijk is het fijn als je verlichting voelt of als je je soepeler kunt bewegen na een massage, maar dat is in eerste instantie niet mijn doel. Als je namelijk de onderliggende redenen van die gespannen spieren niet onder de loep neemt, of die nu fysiek, mentaal of emotioneel van aard zijn, dan blijven de klachten terugkomen. Maar als het contact met je lijf dusdanig is, dat je de spanning die er is niet herkent of voelt dan raken je reserves ongemerkt op. In combinatie met het drukke leven dat je wellicht leidt raakt je lijf opgebrand, wat weer kan leiden tot een burn out. Een groeiend probleem onder mensen tussen 20 en 35 jaar.

 

Open je voor jezelf

 

Hoe beter het contact is met je lichaam, hoe beter je het kent en hoe sneller je kunt aanvoelen of iets klopt of niet. Niet alleen puur fysiek, maar ook subtiele gevoelens of sensaties zal je beter herkennen. Een goed contact met je lijf heeft dus ook een preventieve werking. In de jachtige levens die velen van ons leiden, is het daarom ook zo belangrijk om iets te doen wat in het teken staat van contact met je lichaam. Het helpt je om grenzen aan te voelen, te herkennen welke gebeurtenissen bepaalde gevoelens bij je oproepen, wanneer je in de weerstand schiet of juist wanneer je een open houding hebt. Alles wat je in een burn out niet goed meer kunt.

Wanneer je jarenlang eenzijdig het contact met je lichaam afsluit, dan heeft het echt tijd nodig om het weer te leren kennen, om de taal die het spreekt weer te verstaan. Ik zou willen dat ik met één massagebehandeling alle klachten kon oplossen, maar zo werkt het niet. Het zou trouwens ook zonde zijn van de reis in het contact met je diepste zelf die je dan misloopt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hart, hoofd en handen

Hoofd en hart vormen het dreamteam om de beste versie van jezelf te kunnen zijn, al lijkt de laatste vaak het ondergeschoven kindje. Graag zou ik zien dat deze twee samenwerken en dat signalen van het lijf op waarde worden geschat.

Mijn missie is dat het weer normaal wordt om naar jezelf, je eigen lijf te luisteren. Dat je zelf leidend bent en niet de van buiten opgelegde meningen, gestelde doelen of verwachtingen. Door het geven van aandachtige massages, wil ik mensen hier bewust van maken en het contact met het lijf versterken.

Over mij

Door jou met aandacht te masseren en jou help bewust te worden van wat je in je lijf ervaart, help ik je om een dieper contact te leggen met je lichaam en alles wat er in leeft. Masseren is voor mij een manier om geluk door te geven.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin