Home » Blog » Mijn visie op Tantra
Ellen goes intimate

Mijn visie op Tantra

door | 16 jan, 2021 | Tantra

“Dans alsof er nooit iemand is die kijkt
Heb lief alsof je nog nooit bent gekwetst
Zing alsof niemand je kan horen
Werk alsof je het geld niet nodig hebt
Leef alsof de hemel op aarde is.”

Rumi (1207-1273)


Mijn eerste blog over Tantra, heel spannend!

Zo, dan komt er nu een blog over een onderwerp waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Niet alleen omdat ik er heel enthousiast over ben, maar ook omdat ik het tegelijkertijd ontzettend spannend vind om hierover te schrijven. Want mijn ervaring is dat er bij veel mensen een bepaalde associatie bij dit thema omhoog komt. “Tantra? Dat heeft toch iets met zweverige seks te maken?”.

Pfff, dan voel ik toch de behoefte om het uit te leggen. Terwijl ik inmiddels weet dat het nauwelijks uit te leggen valt, maar dat het vooral een ervaring is. Ik moet toegeven dat ik heel lang hetzelfde idee heb gehad. Mijn nieuwsgierigheid was al jaren geleden gewekt en had ooit het boek Tantra, een weg van intimiteit en extase van Margot Anand aangeschaft. Maar verder dan een beetje doorbladeren en het uitproberen van een enkele oefening kwam het nooit. Iets in mij vond het te zweverig, ik kon er niet helemaal bij, waarschijnlijk was ik er vooral nog niet klaar voor. Met één liefde uit het verleden had ik wel eens bepaalde oefeningen gedaan. Samen ademhalen en elkaar diep in de ogen kijken, blijven kijken, totdat je bijna verdrinkt en in de ziel van de ander zwemt en samen versmelt in het moment (Zo, die is zweverig! ?) Er is bijna niets nog meer intiem dan dat, wat mij betreft. Maar na die enkele keren heb ik zelden nog bij Tantra stil gestaan of er iets mee gedaan.


Opleiding Massage & Intimiteit

Tantra is altijd in mijn achterhoofd blijven hangen. Een paar jaar geleden kwam voorbij dat op Holos, waar ik ook mijn massageopleiding heb gedaan, een opleiding Massage & Intimiteit gegeven zou worden.  En het zou elementen uit Tantra bevatten. Soms heb je zo’n moment dat je in je hele zijn zo’n grote JA voelt, dat je er nauwelijks over na hoeft te denken. Dit was zo’n moment. Na het lezen van de beschrijving van de opleiding en ik zag dat de docent één van mijn favorieten bleek te zijn, heb ik me direct ingeschreven. Ik kon haast niet wachten om te beginnen. Ik zat in de allereerste groep, maar het bleek iets te vlug te zijn na mijn bevalling van mijn jongste. Fysiek was ik er nog niet. Toen ben ik bij de 2e groep aangehaakt.


Vrouwelijke energie

En wat heb ik hier veel over mezelf geleerd, verwerkt en geheeld. Ik ben er nooit een ster in geweest om met een liefdevolle blik naar mezelf en mijn lichaam te kijken. Integendeel. Er waren zelfs tijden dat ik niet eens in de spiegel wilde kijken. Ik verafschuwde mijn hele zijn, zowel van binnen als van buiten. Maar inmiddels ben ik zo veel milder naar mezelf geworden en ben ik beetje bij beetje anders naar mezelf gaan kijken. Nu kan ik dankbaarheid voelen voor wat mijn lichaam me brengt en wat het voor me doet. Dit inzicht heeft me doen beseffen dat dit zo veel belangrijker en waardevoller is dan hoe het eruit ziet. En wat een hele mooie bijkomstigheid is, is dat ik mijn lichaam beter verzorg doordat ik milder en vriendelijker naar mezelf kijk ?

Wat me hier heel erg bij geholpen heeft was de vrouwelijke energie in de groep. Omringd zijn door vrouwen, in alle kleuren en maten, maar allemaal met zo veel liefde in zich en support voor de anderen. In deze liefdevolle, vrouwelijke energie, waar ik eigenlijk totaal onbekend mee was, liet ik me masseren, aanraken en omhelzen. Tantra nodigt uit om te doorvoelen, alles wat er ook maar in jezelf voorbijkomt. De lichte, maar ook zeker de donkere kanten.


Pantsers smelten

Maskers gingen af, pantsers smolten, muren brokkelden af en iedereen liet steeds meer haar kwetsbaarheid zien, wat voor een mooie verbinding zorgde. Ik voelde me veilig om helemaal op te gaan in alle lichaams- en ademhalingsoefeningen waarbij ontzettend veel loskwam. Oude pijn, herinneringen. Ik ben zelfs 2 keer ziek naar huis gegaan, omdat er letterlijk allemaal rotzooi naar buiten kwam, dat al zo lang in mijn lichaam vast had gezeten.  Er was zo veel aandacht voor mijn lichaam en mijn vrouw-zijn dat er een wereld voor mij open ging. Ik ervoer sensaties, die ik nog nooit had ervaren of misschien wel altijd onderdrukt had. Ik voelde me zo vrij in mijn eigen lichaam, ik had nooit geweten dat dat kon. Ik mocht me echt vrouw voelen. De vrouw die in mij zit, niet die vrouw volgens het opgelegde culturele, maatschappelijke plaatje.


Visie

Tantra is een oude Indiase filosofie, waarvan de wortels  te vinden zijn in het hindoeïsme, boeddhisme en taoïsme. In het Westen wordt de filosofie op verschillende manieren uitgelegd. Maar de essentie is altijd:

Richt je aandacht helemaal op het hier en nu en verzet je niet tegen de vitale lichaamsenergie die door je lichaam stroomt, maar werk ermee. Zo kan je leven dieper, voller en rijker worden.


Mijn persoonlijke visie

In mijn beleving is Tantra vooral een weg van persoonlijke groei, naar jezelf kijken en jezelf uitnodigen waar je meer mee mag bewegen met de stroom van het leven. Waarin niks ‘goed’ of ‘fout’ is, maar alles gewoonweg ís. Dat je vanuit nieuwsgierigheid en acceptatie naar de wereld kijkt, in plaats van vanuit oordelen en weerstand. En zelfs als er oordelen zijn of er weerstand is, dan is dat wat het is. Stoppen met vechten tegen jezelf, tegen dat wat ís. Het is een pad van zelfonderzoek, waar je regelmatig je ego tegenkomt. Zoals ik het zie is je ego je krampachtige persoonlijkheid die is ontstaan tijdens (pijnlijke) ervaringen in het verleden. Je ego dat grijpt, wegduwt, afdwingt.

Dit ego is vaak te herkennen aan stemmetjes in je hoofd en/of spierspanning in je lijf. Je herkent misschien ook wel de oude overlevingsstrategieën die je als kind geholpen hebben, maar je nu als volwassene niet meer dienen. Het ego is eigenlijk een pantser om je te beschermen tegen oude pijn. Maar hiermee sluit je je ook af van je authentieke zelf. Massage is een manier om het pantser uit te nodigen te smelten, zodat  je mag ervaren dat je veilig kwetsbaarder, voller, zachter en krachtiger in jezelf kunt zijn. In mijn beleving overlappen de holistische visie en de tantrische visie elkaar behoorlijk.


Tantra en seksualiteit

In de Tantra filosofie is seksuele energie (of levensenergie) een scheppende/creërende  energie, die overal om ons heen te vinden is. Maar wat is nou eigenlijk levensenergie en hoe voelt dat? Misschien is er niet één antwoord op. Maar wanneer je je krachtig, helder en vitaal voelt en je vol inspiratie zit, zou je kunnen zeggen dat het wel goed zit met je levensenergie. Je hebt de wil om te leven, om te ontdekken, om jezelf te ontplooien. Om je missie en je passies te ervaren en in de wereld te zetten. De een ervaart dit als een brandend vuurtje in de onderbuik, de ander voelt zich helder en ervaart ruimte in lichaam en geest. Als je lekker in de flow zit. Veel mensen ervaren de levensenergie het hevigst wanneer ze seksueel opgewonden zijn en/of wanneer ze een orgasme ervaren. Hier komt dan ook het stukje seksualiteit om de hoek kijken. De geslachtsorganen zijn bij uitstek geschikt om die levensenergie mee op te wekken. Tenslotte schept het leven hier nieuw leven.


Bewondering en eerbied

In mijn beleving is het dan ook niet alleen heel goed en gezond om aandacht te hebben voor je gehele lichaam, maar ook in het bijzonder voor je eigen geslachtsorgaan. En dan niet vanuit een bepaalde drift, die veel mensen zullen herkennen (wat niet perse goed of slecht is). Maar vanuit nieuwsgierigheid en misschien zelfs enige bewondering en eerbied. Want hoe bijzonder zijn deze delen van ons lichaam eigenlijk? Dat we hier zulke mooie sensaties mogen ervaren en dat we hiermee letterlijk wonderen kunnen verrichten, want dat is het scheppen van nieuw leven toch eigenlijk. Het is over het algemeen toch ook een uiting van liefde. Ik ben het dan ook steeds opmerkelijker gaan vinden hoe plat we soms over onze geslachtsorganen praten, dat het zelfs een taboe is. En dat ook deze delen van het lichaam niet gespaard worden om te moeten voldoen aan een bepaalde norm. Dat we ons ook daar nog over druk moeten maken of het wel of niet voldoet aan het perfecte plaatje.

Over perfecte plaatjes gesproken, hoe we over het algemeen tegen seks aankijken is ook een eenzijdig beeld, wat mij betreft. Perfecte dames en perfecte heren, met alle perfecte afmetingen, komen met een klik op de muis voorbij. Wat doet dat met ons beeld over onszelf, seks, liefde en intimiteit? Wat mij betreft is echte intimiteit diepe verbinding met de ander, misschien wel op zielsniveau, als je dat zo mag noemen (ja, klinkt zweverig, I know). Maar dat kun je ook ervaren door alleen maar naar elkaar te kijken, in alle kwetsbaarheid, in een omhelzing, tijdens een massage, tijdens het dansen. Dat hoeft niet per se tijdens seks, wat inderdaad ook heel intiem kan zijn. Maar seks kan per slot van rekening ook heel oppervlakkig zijn en diepgaande gesprekken, gewoon met kleren aan, heel intiem. Seksuele, of levensenergie kun je overal in meenemen in al je creatieve processen. Het hele leven is eigenlijk ook een groot creatief proces, toch?


Wat wil ik hiermee?

De opleiding heb ik afgerond en ik ben inmiddels ook assistent in de groepen die volgen.  En naast dat ik deze opleiding in eerste instantie voor mezelf heb gedaan, wil ik nu mijn kennis en mijn visie hier heel graag over delen. Omdat het mij zo veel gebracht heeft. Ik zie om me heen dat er weinig échte verbinding en intimiteit is, zowel binnen liefdesrelaties als in de maatschappij in het geheel. Ook wordt er wat mij betreft heel eenzijdig over seksualiteit en liefde gesproken. Het gaat vaak een beetje lacherig, schuchter of juist plat over seks. En liefde? Tja… welcome to the real world. We hunkeren er allemaal naar, maar het is hard tegen hard, er is competitie, het recht van de sterkste geldt, schaarste en wantrouwen overheersen. Liefde is leuk in films, in boeken, maar in het echte leven lijkt het niet altijd de boventoon te voeren.

Ik denk dat dat niet per se onze aard is. Zo worden we naar mijn mening niet geboren in ieder geval. Dus het is aangeleerd. Dan kan je dat ook weer ont-leren en kan je échte intimiteit en liefde weer gaan omarmen. Zo heb ik het in ieder geval ervaren. En ja, daar kan de mensheid en daarmee de aarde en alles wat leeft, want we zijn nu eenmaal verbonden, alleen maar beter van worden.

Hoe en wat precies weet ik nog niet. De Godinnenmassage die ik aanbied heeft in ieder geval wat Tantrische kenmerken. Maar misschien wil ik wel technieken aan stellen gaan leren of singles leren dat ze al heel zijn en niet hoeven te wachten op een ander om gelukkig te kunnen zijn. Het zal in ieder geval een grote uitnodiging zijn om naar binnen te gaan. En heb vooral geduld. De langste reis is altijd die naar binnen….

 

De herberg

Dit mens-zijn is een soort herberg
Elke ochtend weer nieuw bezoek.

Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
een flits van inzicht komt
als een onverwachte gast.

Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij
zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt
die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.

Behandel dan toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
om plaats te maken voor extase…….

De donkere gedachte, schaamte, het venijn,
ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns
en vraag ze om erbij te komen zitten.

Wees blij met iedereen die langskomt
de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen.

Rumi (1207-1273)

Hart, hoofd en handen

Hoofd en hart vormen het dreamteam om de beste versie van jezelf te kunnen zijn, al lijkt de laatste vaak het ondergeschoven kindje. Graag zou ik zien dat deze twee samenwerken en dat signalen van het lijf op waarde worden geschat.

Mijn missie is dat het weer normaal wordt om naar jezelf, je eigen lijf te luisteren. Dat je zelf leidend bent en niet de van buiten opgelegde meningen, gestelde doelen of verwachtingen. Door het geven van aandachtige massages, wil ik mensen hier bewust van maken en het contact met het lijf versterken.

Over mij

Door jou met aandacht te masseren en jou help bewust te worden van wat je in je lijf ervaart, help ik je om een dieper contact te leggen met je lichaam en alles wat er in leeft. Masseren is voor mij een manier om geluk door te geven.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

1 Reactie

 1. Rob

  Mooi en zó waar! Ik heb al veel ervaring opgedaan voornamelijk in het buitenland, met tantra massage.
  Niet als therapeut, maar als klant bij iemand die het aanbood. Zeker ook uit nieuwsgierigheid naar het bodywerk met de andere sexe, ik ben man, 69 jaar. Maar de rust, de aandacht, het je welkom weten, heerlijk. Vaak wederzijds geluksgevoel.
  Graag tot ziens.
  Groet van Rob

  Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin