Home » Blog » Zwangerschapsmassage: die was zo welkom!
Ontspannen tijdens een zwangerschapsmassage

Zwangerschapsmassage: die was zo welkom!

door | 10 jan, 2018 | Zwangerschapsmassage

Oh ja, ik ben zwanger!

Ik vind het soms lastig me eraan toe te geven. Maar mijn zwangere lijf is ontzettend hard aan het werk. Van een klompje cellen binnen een aantal maanden een compleet mensje te maken, ik geef het je te doen. Een wonder op zich natuurlijk. Maar het gaat bij mij, en een heleboel andere vrouwen, niet zonder een (flink) aantal klachten. Tijdens een zwangerschapsmassage cursus, heb ik mogen ervaren hoe veel verlichting het gaf dat kwetsbare gebieden gemasseerd werden. Maar ook dat een moment voor mezelf in totale ontspanning erg welkom was.

Misselijk, zooo moe en ‘ongelukjes’

Er lijkt een behoorlijk verschil te zitten tussen hoe vrouwen een zwangerschap ervaren. Van 9 maanden nergens last van hebben tot 9 maanden alleen maar op bed kunnen liggen en alles daar tussen in. Als ik naar mezelf kijk, was week 7 t/m week 17 tijdens mijn eerste zwangerschap behoorlijk pittig. Naast een wiebelende hormoonspiegel, heftige dromen, maagzuur, was ik zo ontzettend moe. ‘Weinig energie hebben’ kreeg toen echt een andere betekenis. Mijn energielevel was zo laag! Het voelde alsof ik veel te fanatiek had gesport, maar te weinig had gegeten. Ik voelde me zo ontzettend leeg en was tegelijkertijd ook zo misselijk! Maar kreeg nog wel om de paar uur een hongerklop. Met moeite ging er dan een beschuitje met jam in. Dat er vervolgens weer net zo hard uit kwam tijdens een van die vele knuffelmomenten met het toilet.

Ook had ik al behoorlijke last van mijn bekken en wist soms van gekkigheid niet meer hoe ik moest gaan liggen of gaan zitten. Oh en die momenten van spontane niesbuien (of ook tijdens eerder genoemde knuffelmomenten). Je weet dan niet hoe snel je je benen over elkaar moet doen om daaronder de boel nog een beetje droog te houden. Wat dan ook vaak nét (of helemaal) niet lukte.

Elke zwangerschap is anders, maar het lijf is niet minder hard aan het werk

Nu ben ik weer zwanger. Inmiddels net over de helft en ben ik gelukkig niet zo beroerd geweest als tijdens mijn eerste zwangerschap. Wellicht ervaar ik het sowieso anders. Er loopt natuurlijk al een kleine meneer rond en ik heb niet de luxe heb om te zeggen ‘nu even niet’. Maar de last in mijn onderrug is wel in alle hevigheid terug gekomen. Er was een periode dat ik halverwege de nachten maar uit bed ging, omdat ik gewoon niet meer kon liggen. Ik bezoek af en toe een bekkenfysio die de boel plaatselijk los maakt en van wie ik oefeningen mee krijg. Het helpt zeker. Maar het is minstens zo belangrijk om op mijn houding te letten, gezond te eten, voor genoeg ontspanning te zorgen en toch ook zeker te blijven bewegen. Af en toe een boek pakken, een filmpje kijken op Netflix, wandelen of onder begeleiding sporten bij Ellen’s. Het helpt allemaal om mijn hoofd en lijf gezond en in balans te houden. En natuurlijk boek ik wel eens een zwangerschapsmassage voor mezelf 😉 Die onderrug is mijn waarschuwingssignaal. Als zij weer opspeelt weet ik weer “oei, mijn houding” of “oh, ik heb te lang stil gezeten” of juist “ik doe weer te veel”.

Als holistisch masseuse is het natuurlijk belangrijk om ook op mijn eigen houding en lijf te letten. Practice what you preach! En dat probeer ik dan ook te doen. Al baalde ik er wel een beetje van een paar stapjes terug te moeten doen. Mijn nieuwe massagepraktijk had, na de verhuizing en verbouwing afgelopen zomer, net een goede start had gemaakt. Maar ik moest er toch de rem op zetten, omdat ik het fysiek niet goed meer voor elkaar kreeg.


Zwanger zijn doe je er niet zo maar even bij

Inmiddels gaat het gelukkig weer stukken beter en heb ik me een paar weken geleden opgegeven voor een zwangerschapsmassage cursus bij Dansage in Utrecht. Het liefst had ik het op Holos willen volgen, maar daar ging het helaas niet door. Maar ik wilde de cursus zo graag doen, dat ik degene die de cursus op Holos zou geven, heb gevraagd of ik de cursus bij hem zelf kon volgen. En dat was mogelijk.

Het was een hele fijne dag bij Dansage van oprichter Julien Patterson. Ik was de enige cursist en heb zo alle aandacht en mogelijke tips gekregen. Nadat ik zelf de technieken had geoefend, mocht ik zelf plaatsnemen op de massagetafel om de zwangerschapsmassage te mogen ervaren. De massage is in zijlig, waarbij je bovenliggende been wordt ondersteund door een zachte rol. Hierdoor ligt je bekken ontspannen en met kussens wordt de rest van je lichaam ondersteund. De gebieden die tijdens de zwangerschapsmassage worden meegenomen zijn: armen, schouders, rug, bekken en de benen. En het voelde zo fijn! De gevoelige gebieden kregen even de aandacht die ze nodig hadden. Voor mijzelf was het ook een moment van ontspanning en even niks te hoeven doen. Dit voelde zo welkom in een periode dat mijn lijf zo hard aan het werk is. Hormonen lijken alle kanten op te schieten, gewrichten worden weker en ik heb de neiging heb om gewoon maar door te gaan. Alsof zwanger-zijn iets is dat je er maar even bij doet.

Gun jij het jezelf ook?

Want echt, zwanger zijn is een wonder op zich, maar er wordt wel hard gewerkt door je lichaam om dat kleine wondertje straks ter wereld te laten komen. Daarom gun ik mezelf en alle andere moeders (in spe) echt momenten waarbij kwetsbare plekken van het lijf extra aandacht krijgen en totale ontspanning, nu het nog kan…. 😉

 

 

Hart, hoofd en handen

Hoofd en hart vormen het dreamteam om de beste versie van jezelf te kunnen zijn, al lijkt de laatste vaak het ondergeschoven kindje. Graag zou ik zien dat deze twee samenwerken en dat signalen van het lijf op waarde worden geschat.

Mijn missie is dat het weer normaal wordt om naar jezelf, je eigen lijf te luisteren. Dat je zelf leidend bent en niet de van buiten opgelegde meningen, gestelde doelen of verwachtingen. Door het geven van aandachtige massages, wil ik mensen hier bewust van maken en het contact met het lijf versterken.

Over mij

Door jou met aandacht te masseren en jou help bewust te worden van wat je in je lijf ervaart, help ik je om een dieper contact te leggen met je lichaam en alles wat er in leeft. Masseren is voor mij een manier om geluk door te geven.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Tweet
Share
Share
Pin